tiistai 10. marraskuuta 2015

Vihreä belugalinssisalaatti


Perinteinen vihreä salaatti on siinä mielessä haastava ruokalaji, että se ei yleensä säily kovin hyvänä päivää tai kahta pidempään. Vetistyneet tomaatit tai nuhjaantuneet salaatinlehdet eivät suuremmin houkuta ainakaan allekirjoittanutta. Tämän salaatin hienous piileekin siinä, että se pysyy maukkaana ja rapeana useamman päivän, ja kestää hyvin säilyttämistä vaikkapa eväsrasiassa.

Vihreän linssisalaatin pääroolissa ovat maukkaat belugalinssit, jotka tekevät salaatista ruokaisan. Salaatti toimiikin sekä lisukkeena että kevyenä lounaana vaikkapa leivän kera. Rapeutta tuovat lehtikaali sekä kevyesti paahdettu parsakaali. Jos haluat salaatista vieläkin täyttävämmän, voit lisätä joukkoon keitettyä kvinoaa sekä halutessasi pähkinöitä tai siemeniä.Vihreä belugalinssisalaatti (2 isoa tai 4 pientä annosta)

- n. 2,5 dl belugalinssejä + vettä ja suolaa
- 1 keskikokoinen parsakaali 
- 1 rkl oliiviöljyä
- 4 isoa lehtikaalin lehteä
- 1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
- 1 keltainen paprika
- 2-3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
- n. 10 kalamata-oliivia tai oman maun mukaan 
- tarjoiluun balsamiviinietikkaa

1. Huuhtele belugalinssit ja liota halutessasi n. 1-2 tuntia. Keitä linssejä raikkaassa suolalla maustetussa vedessä n. 20-30 minuuttia, tai kunnes ovat kypsiä. Vaihda halutessasi vesi keittämisen puolessa välissä.* Kaada kypsät linssit suuren salaattikulhon pohjalle.
2. Pese ja pilko parsakaali, voit käyttää myös varren. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja paahda parsakaalia keskilämmöllä n. 5-10 minuuttia. Kaada paahdetut parsakaalit salaattikulhoon linssien joukkoon.
3. Pese lehtikaali ja kuivaa huolellisesti. Irrota kovat lehtiruodit ja revi lehdet salaatin joukkoon.
4. Puolita kirsikkatomaatit, kuutioi paprika ja lisää salaatin joukkoon.
5. Suikaloi aurikonkokuivatut tomaatit, jos et käytä valmiita suikaleita. Huuhtele kalamata-oliivit halutessasi. Lisää tomaattisuikaleet ja oliivit salaattiin.
6. Sekoita salaatti huolellisesti ja tarjoile balsamiviinietikan kanssa.


*Olen huomannut omalla kohdallani, että vihreät ja belugalinssit sopivat vatsalle paremmin, kun niitä liottaa jonkin aikaa. Vaihdan myös keitinveden noin puolessa välissä linssien keittämistä. Sen sijaan punaisille linsseille riittää huolellinen huuhtelu sekä riittävän pitkä keittoaika. Käytänkin punaisia linssejä vain sellaisissa ruoissa, joissa ne saavat puuroutua (siksi ne eivät mielestäni sovellu esim. tähän salaattiin).Linssisalaatin ainoana miinuksena lienee se, että linssit, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit tuppaavat pakkautumaan salaattikulhon pohjalle. Siksi niitä ei pahemmin erota kuvista. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti