tiistai 22. joulukuuta 2015

Mantelikakku


Tässä vielä yksi jouluun ja vaikka uudenvuoden juhliin soveltuva resepti, olkaa hyvät! Tosin tämä(kin) herkku maistuu varmasti myös muina vuodenaikoina. ;)    




Kävin loppukesällä Kreetan Rethymnonissa (upea kaupunki, suosittelen lämpimästi!). Hankin kotiinviemisiksi muutaman pullon mantelirakia, paikallista erikoisuutta. Toisin kuin rakit yleensä, tämä ei muistuta ollenkaan karmean tujua pontikkaa, vaan lähinnä mietoa likööriä. Juoma on sen verran makeaa, ettei sitä tee mieli juoda sellaisenaan. Sen sijaan keksin hyödyntää sitä leivonnassa, mihin se soveltuukin erinomaisesti!

Löysin Kotilieden sivuilta amaretto-kuivakakun ohjeen. Muutin sen vegaaniseksi ja gluteenittomaksi sekä käytin liköörinä mantelirakia. Koska rakia ei tietääkseni saa Suomesta, sen voi korvata hyvin jollain muulla manteliliköörillä. :) Alkosta saa esim. Disaronno-nimistä likööriä ja 0,5 desin pikkupullo maksaa alle kolme euroa. Kyseinen likööri on 28-prosenttista, kun taas käyttämässäni rakissa on alkoholia vain 17 prosenttia. Näin ollen vahvempaa likööriä voi käyttää vähemmän, jolloin puuttuva neste korvataan vedellä tai kasvimaidolla.


 



Vaikka kakku on todella herkullista, sen leipominen ei ollut aluksi aivan ongelmatonta. Olenkin tehnyt kakusta muutaman eri version ja kehittänyt niiden myötä reseptiä. Ensimmäisellä leipomiskerralla lisäsin taikinaan suhteellisen paljon perunajauhoja, sillä niitä käytetään myös Kotilieden kakkuohjeessa. Kakusta tuli kuitenkin sen verran murenevaista, että päätin korvata toisella kerralla perunajauhot kokonaan kookosjauhoilla ja muutin hieman ainesten mittasuhteita. Tämä paransi kakun rakennetta, mutta paistamisen kanssa sattui puolestaan haaveri: paistoin kakkua liian vähän aikaa ja kun yritin kumota sitä, osa pohjasta jäi kiinni vuokaan. Kolmannella kerralla lisäsin taikinaan hieman perunajauhoja kookosjauhojen lisäksi. Kakku myös paistui tarpeeksi ja onnistui suhteellisen hyvin, etenkin kun korvasin tavallisen suuren kakkuvuoan (halkaisija 26 cm) hieman pienemmällä irtopohjavuoalla. Suosittelenkin leipomaan kakun halkaisijaltaan noin 20-22-senttiseen vuokaan, tai vaihtoehtoisesti tekemään hieman isomman taikinan (huomaa että tämä saattaa pidentää kakun paistoaikaa). Valokuvat on otettu ensimmäisestä kakkuversiosta. Sekin oli oikein hyvää, mutta murenevan rakenteensa vuoksi siitä ei meinannut millään saada ehjiä paloja lautaselle asti. :D   

Tein kakkuun toscakuorrutuksen Vegaaniliiton ohjetta mukaillen. Kuorrutusta tulee melko paljon, joten jos teet kakun pieneen vuokaan, ainesten määrää voi halutessaan vähentää. Kakun voi myös hyvin tehdä ilman kuorrutusta, sillä pohja on itsessään mehevä ja täynnä makua - vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta. ;) Manteliliköörin ansiosta kakku maistuu hieman runebergintortulle, mikä on mielestäni vain plussaa! Kakun voi nauttia sellaisenaan, mutta esim. vadelmasose ja soijavaniljakastike toimivat ihanina lisukkeina. :) Liitinkin kakkureseptin alle vadelmasoseen ohjeen. Kakku on sen verran makeaa, että sose kannattaa jättää melko kirpeäksi. Näin maut tasapainottavat parhaiten toisiaan. 








Vielä varoituksen sananen! Kuorrutettu kakku murenee helposti. Kakun on siis annettava jäähtyä ja vetäytyä kaikessa rauhassa ennen tarjoiluvadille siirtämistä ja leikkaamista. En myöskään suosittele kuljettamaan kuorrutettua kakkua kovin pitkiä matkoja ilman irtopohjavuokaa. Jos haluat viedä kakun esim. tuliaiseksi, kuorrutus kannattaa jättää kokonaan pois. Tällöin kakkupohjan voi koristella esim. kotimaisilla pakastevadelmilla sekä tarjota vadelmasoseen ja soijavaniljakastikkeen kera.    
    




Mantelikakku

Pohja:

- 200 g vegaanista margariinia (tummansininen Keiju 70 % on varma valinta) + n. 1 rkl kakkuvuoan voiteluun
(- leivitykseen esim. hirssihiutaleita)
- 2 dl tummaa sokeria, esim. intiaani- tai ruokosokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl perunajauhoja
- 1 dl kookosjauhoja (esim. Risenta)
- 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
- 2 dl kaurajauhoja
- 2 rkl psylliumia (esim. Risenta)
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl mantelilikööriä tai 0,5 dl mantelilikööriä + 0,5 dl kasvimaitoa tai vettä 


Kuorrutus:

- 50 g mantelilastuja
- 0,75 dl (tummaa) sokeria
- 50 g vegaanista margariinia
- 1 rkl kookos- tai kaurajauhoja
- 1-2 rkl kasvimaitoa tai vettä


1. Valmista ensin kakkupohja. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja leikkaa pois ylimääräinen paperi. Voitele vuoan reunat margariinilla ja leivitä halutessasi esim. hirssihiutaleilla. Kakku on kaikista helpointa tehdä irtopohjavuokaan.
2. Mittaa margariini, sokeri ja vaniljasokeri suureen kulhoon ja vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon perunajauhot ja kookosjauhot.
3. Lisää taikinaan soijajogurtti ja sekoita.
4. Sekoita kaurajauhojen joukkoon leivinjauhe ja psyllium. Lisää seos taikinaan.
5. Lisää lopuksi mantelilikööri (tai mantelilikööri ja kasvimaito/vesi) ja sekoita. Kaada taikina kakkuvuokaan.
6. Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin keskitasossa noin 25-30 minuuttia. Huom! Jos valmistat kakun ilman kuorrutusta, paistoaika on noin 40-45 minuuttia. Jos kakun pinta uhkaa tummua liikaa paiston aikana, peitä vuoka leivinpaperilla. Valmis kakku on väriltään ruskea ja sen reunat irtoavat vuoasta. Kakun kypsyys kannattaa tarkistaa myös puutikulla: kakku on kypsää, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä täysin ennen irrottamista vuoasta.
7. Kakkupohjan paistuessa valmista kuorrutus. Sekoita kaikki kuorrutuksen ainekset keskenään kattilassa. Kuumenna hetki koko ajan sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä. Jos jäähtynyt kuorrutus tuntuu liian kuivalta, lisää hieman nestettä tai margariinia.
8. Kumoa jäähtynyt kakkupohja varovasti pellille leivinpaperin päälle (jos käytät irtopohjavuokaa, kakkua ei tarvitse kumota). Levitä pohjan päälle kuorrutus.
9. Paista kakkua 200-asteisen uunin keskitasossa noin 6-8 minuuttia, tai kunnes kuorrutus on saanut väriä. Varo polttamasta kakkua!
10. Anna kakun vetäytyä usean tunnin ajan. Siirrä tämän jälkeen kakku leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Älä poista leivinpaperia kokonaan kakun pohjasta, vaan leikkaa ylimääräinen paperi pois. Tarjoile kakku sellaisenaan tai esim. vadelmasoseen ja soijavaniljakastikkeen kanssa. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Se myös säilyy hyvänä jääkaapissa usean päivän ajan.




Vadelmasose

- n. 300 g vadelmia
- n. 1,5 dl vettä
- 1 rkl Maizenaa
- n. 3-4 rkl agavesiirappia (tai muuta makeutusta)
- 1 tl vaniljasokeria

1. Mittaa vadelmat kattilaan. Sekoita maissitärkkelys vesimäärään ja kaada seos vadelmien joukkoon. Lisää myös siirappi ja vaniljasokeri. Keitä noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.
2. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa siirappia.






Blogi hiljenee nyt joulutauolle, palataan siis asiaan vuodenvaihteen jälkeen! Oikein rentouttavaa joulua kaikille, muistakaa levätä ja herkutella. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti