Tässä vielä yksi jouluun ja vaikka uudenvuoden juhliin
soveltuva resepti, olkaa hyvät! Tosin tämä(kin) herkku maistuu varmasti myös
muina vuodenaikoina. ;)
Kävin loppukesällä Kreetan
Rethymnonissa (upea kaupunki, suosittelen lämpimästi!). Hankin
kotiinviemisiksi muutaman pullon mantelirakia, paikallista erikoisuutta. Toisin
kuin rakit yleensä, tämä ei muistuta ollenkaan karmean tujua pontikkaa, vaan
lähinnä mietoa likööriä. Juoma on sen verran makeaa, ettei sitä tee mieli juoda
sellaisenaan. Sen sijaan keksin hyödyntää sitä leivonnassa, mihin se
soveltuukin erinomaisesti!
Löysin Kotilieden sivuilta amaretto-kuivakakun ohjeen.
Muutin sen vegaaniseksi ja gluteenittomaksi sekä käytin liköörinä
mantelirakia. Koska rakia ei tietääkseni saa Suomesta, sen voi korvata hyvin jollain muulla manteliliköörillä. :) Alkosta saa esim. Disaronno-nimistä likööriä ja 0,5 desin
pikkupullo maksaa alle kolme euroa. Kyseinen likööri on 28-prosenttista, kun taas
käyttämässäni rakissa on alkoholia vain 17 prosenttia. Näin ollen vahvempaa likööriä voi
käyttää vähemmän, jolloin puuttuva neste korvataan vedellä tai kasvimaidolla.
Vaikka kakku on todella herkullista, sen leipominen ei
ollut aluksi aivan ongelmatonta. Olenkin tehnyt kakusta muutaman eri version ja
kehittänyt niiden myötä reseptiä. Ensimmäisellä leipomiskerralla lisäsin
taikinaan suhteellisen paljon perunajauhoja, sillä niitä käytetään myös
Kotilieden kakkuohjeessa. Kakusta tuli kuitenkin sen verran murenevaista, että
päätin korvata toisella kerralla perunajauhot kokonaan
kookosjauhoilla ja muutin hieman ainesten mittasuhteita. Tämä paransi kakun
rakennetta, mutta paistamisen kanssa sattui puolestaan haaveri: paistoin kakkua
liian vähän aikaa ja kun yritin kumota sitä, osa pohjasta jäi kiinni vuokaan.
Kolmannella kerralla lisäsin taikinaan hieman perunajauhoja kookosjauhojen
lisäksi. Kakku myös paistui tarpeeksi ja onnistui suhteellisen hyvin, etenkin
kun korvasin tavallisen suuren kakkuvuoan (halkaisija 26 cm) hieman pienemmällä
irtopohjavuoalla. Suosittelenkin leipomaan kakun halkaisijaltaan noin
20-22-senttiseen vuokaan, tai vaihtoehtoisesti tekemään hieman isomman taikinan
(huomaa että tämä saattaa pidentää kakun paistoaikaa). Valokuvat on otettu
ensimmäisestä kakkuversiosta. Sekin oli oikein hyvää, mutta murenevan
rakenteensa vuoksi siitä ei meinannut millään saada ehjiä paloja lautaselle
asti. :D
Tein kakkuun toscakuorrutuksen Vegaaniliiton ohjetta
mukaillen. Kuorrutusta tulee melko paljon, joten jos teet kakun pieneen
vuokaan, ainesten määrää voi halutessaan vähentää. Kakun voi myös hyvin tehdä
ilman kuorrutusta, sillä pohja on itsessään mehevä ja täynnä makua -
vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta. ;) Manteliliköörin
ansiosta kakku maistuu hieman runebergintortulle, mikä on mielestäni vain
plussaa! Kakun voi nauttia sellaisenaan, mutta esim. vadelmasose ja
soijavaniljakastike toimivat ihanina lisukkeina. :) Liitinkin
kakkureseptin alle vadelmasoseen ohjeen. Kakku on sen verran makeaa, että
sose kannattaa jättää melko kirpeäksi. Näin maut tasapainottavat parhaiten
toisiaan.
Vielä varoituksen
sananen! Kuorrutettu kakku murenee helposti. Kakun on siis annettava
jäähtyä ja vetäytyä kaikessa rauhassa ennen tarjoiluvadille siirtämistä ja
leikkaamista. En myöskään suosittele kuljettamaan kuorrutettua kakkua kovin
pitkiä matkoja ilman irtopohjavuokaa. Jos haluat viedä kakun esim. tuliaiseksi,
kuorrutus kannattaa jättää kokonaan pois. Tällöin kakkupohjan voi koristella esim. kotimaisilla pakastevadelmilla sekä tarjota vadelmasoseen ja soijavaniljakastikkeen
kera.
Mantelikakku
Pohja:
- 200 g vegaanista margariinia (tummansininen Keiju 70 % on
varma valinta) + n. 1 rkl kakkuvuoan voiteluun
(- leivitykseen esim. hirssihiutaleita)
- 2 dl tummaa sokeria, esim. intiaani- tai ruokosokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl perunajauhoja
- 1 dl kookosjauhoja (esim. Risenta)
- 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
- 2 dl kaurajauhoja
- 2 rkl psylliumia (esim. Risenta)
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl mantelilikööriä tai
0,5 dl mantelilikööriä + 0,5 dl kasvimaitoa tai vettä
Kuorrutus:
- 50 g mantelilastuja
- 0,75 dl (tummaa) sokeria
- 50 g vegaanista margariinia
- 1 rkl kookos- tai kaurajauhoja
- 1-2 rkl kasvimaitoa tai vettä
1. Valmista ensin kakkupohja. Vuoraa kakkuvuoan pohja
leivinpaperilla ja leikkaa pois ylimääräinen paperi. Voitele vuoan reunat
margariinilla ja leivitä halutessasi esim. hirssihiutaleilla. Kakku on kaikista
helpointa tehdä irtopohjavuokaan.
2. Mittaa margariini, sokeri ja vaniljasokeri suureen kulhoon ja vatkaa vaahdoksi
sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon perunajauhot ja kookosjauhot.
3. Lisää taikinaan soijajogurtti ja sekoita.
4. Sekoita kaurajauhojen joukkoon leivinjauhe ja psyllium. Lisää
seos taikinaan.
5. Lisää lopuksi mantelilikööri (tai mantelilikööri ja kasvimaito/vesi) ja sekoita. Kaada taikina kakkuvuokaan.
6. Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin keskitasossa noin
25-30 minuuttia. Huom! Jos valmistat
kakun ilman kuorrutusta, paistoaika on noin 40-45 minuuttia. Jos kakun pinta
uhkaa tummua liikaa paiston aikana, peitä vuoka leivinpaperilla. Valmis kakku
on väriltään ruskea ja sen reunat irtoavat vuoasta. Kakun kypsyys kannattaa
tarkistaa myös puutikulla: kakku on kypsää, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna
valmiin kakkupohjan jäähtyä täysin ennen irrottamista vuoasta.
7. Kakkupohjan paistuessa valmista kuorrutus. Sekoita kaikki
kuorrutuksen ainekset keskenään kattilassa. Kuumenna hetki koko ajan
sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä. Jos jäähtynyt kuorrutus tuntuu liian
kuivalta, lisää hieman nestettä tai margariinia.
8. Kumoa jäähtynyt kakkupohja varovasti pellille leivinpaperin
päälle (jos käytät irtopohjavuokaa, kakkua ei tarvitse kumota). Levitä pohjan
päälle kuorrutus.
9. Paista kakkua 200-asteisen uunin keskitasossa noin 6-8
minuuttia, tai kunnes kuorrutus on saanut väriä. Varo polttamasta kakkua!
10. Anna kakun vetäytyä usean tunnin ajan. Siirrä tämän jälkeen
kakku leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Älä poista leivinpaperia kokonaan
kakun pohjasta, vaan leikkaa ylimääräinen paperi pois. Tarjoile kakku
sellaisenaan tai esim. vadelmasoseen ja soijavaniljakastikkeen kanssa. Kakku on
parhaimmillaan seuraavana päivänä. Se myös säilyy hyvänä jääkaapissa usean
päivän ajan.
Vadelmasose
- n. 300 g vadelmia
- n. 1,5 dl vettä
- 1 rkl Maizenaa
- n. 3-4 rkl agavesiirappia (tai muuta makeutusta)
- 1 tl vaniljasokeria
1. Mittaa vadelmat kattilaan. Sekoita maissitärkkelys vesimäärään
ja kaada seos vadelmien joukkoon. Lisää myös siirappi ja vaniljasokeri. Keitä noin
10 minuuttia ja anna jäähtyä.
2. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja
lisää tarvittaessa siirappia.
Blogi hiljenee nyt joulutauolle, palataan siis asiaan
vuodenvaihteen jälkeen! Oikein rentouttavaa joulua kaikille, muistakaa levätä ja herkutella. <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti