lauantai 30. tammikuuta 2016

Myslileipä


Tässäpä viikonlopun kunniaksi toinen versio ihanasta ja helppotekoisesta vuokaleivästä!

Tällä hetkellä ehdoton suosikkileipomukseni on siemenvuokaleipä, jonka reseptin olen kehittänyt mahtavan Feel Good Kitchen –blogin ohjeen pohjalta. Chia-siemenillä ja psylliumilla höystettyyn taikinaan ei tule hiivaa, joten leipä ei vaadi kohottamista. Ainesosat vain sekoitetaan keskenään ja lopputuloksen annetaan tekeytyä jääkaapissa ennen paistamista, varsin kätevää! :) Olen tehnyt leipää tähän asti suhteellisen uskollisesti yhdellä ja samalla ohjeella, mutta nyt uskalsin vihdoin kokeilla, voisiko reseptiä hieman varioida.





Löysin kaappini perukoilta vajaan paketillisen Urtekramin gluteenitonta hedelmämysliä, jonka päätin käyttää leipätaikinaan. Myslileipä oli lapsena suurta herkkuani, ja onneksi myös gluteenittomasta ja hiivattomasta versiosta tuli oikein maukas! Lisäksi taikinaan päätyi sattumiksi seesamin- ja kurpitsansiemeniä, hamppurouhetta sekä paloiteltuja taateleita, mutta myös muut siemenet, pähkinät ja/tai kuivatut hedelmät käyvät hyvin. Tätä leipää leipoessa kannattaakin edetä "mitä kaapista löytyy" –periaatteella ja soveltaa rohkeasti ohjetta. :) Chia-siemenet ja psyllium ovat kuitenkin ehdottomia leivän onnistumisen kannalta, sillä ne pitävät lopputuloksen kasassa. 

Ohjeeni mukaisilla mitoilla tehtynä syntyy yksi suurehko leipä. Käytin 1,3 litran leipävuokaa, mutta hieman pienempikin vuoka riittää hyvin, sillä leipä ei kohoa uunissa. Valmiin leivän on hyvä antaa vetäytyä vähintään tunnin ajan ennen leikkaamista, sillä uunituoreena se murenee helposti. Itse en tällä kertaa malttanut odotella, joten kuvissakin näkyvistä viipaleista tuli melkoisen epätasaisia. Kunnolla vetäytyneestä leivästä on sen sijaan helppo leikata ohuita siivuja, jotka on näppärää pakastaa myöhempiä herkkuhetkiä varten. :)






Myslileipä 

- n. 5 dl gluteenitonta mysliä (tai vastaava määrä esim. kaurahiutaleita, rusinoita, siemeniä/pähkinöitä…)
- 1-1,5 dl kokonaisia tai rouhittuja siemeniä, esim. kurpitsan- ja seesaminsiemeniä sekä hamppurouhetta
- 3 dl kaurajauhoja
- 1 dl kookosjauhoja (voit myös korvata esim. kaurajauhoilla)
- 1 dl kikhernejauhoja
- reilu 4 rkl psylliumia (esim. Risenta)
- n. 3,5 rkl chia-siemeniä
- 100-150 grammaa taateleita paloiteltuna
- hieman suolaa
- n. 6-7 dl vettä
- kookosöljyä (tai rypsiöljyä) leipävuokaan

1. Mittaa mysli, siemenet ja jauhot suureen kulhoon. Lisää myös psyllium, chia-siemenet, taatelipalat ja suola. Sekoita huolellisesti.
2. Lisää taikinan joukkoon vettä vähän kerrallaan, kunnes saavutat sopivan, melko jämäkän koostumuksen. Taikinaa kannattaa vaivata käsin, jolloin ainekset sekoittuvat hyvin keskenään.
3. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmun alla vähintään tunnin ajan.
4. Voitele leipävuoka kookosöljyllä. Painele taikina tiiviisti vuokaan.
5. Paista leipää 180-asteisen uunin kesitasossa noin 30 minuttia. Ota tämän jälkeen leipä uunista ja kumoa pellille leivinpaperin päälle. Jatka leivän paistamista ilman vuokaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 20-25 minuuttia, jolloin saat siihen rapean kuoren. Jos leipä uhkaa tummua liikaa paistamisen aikana, laske uunin lämpötilaa.
6. Anna valmiin leivän vetäytyä vähintään tunnin ajan ennen leikkaamista.  






En yleensä käytä margariinia levitteenä, mutta tämä yhdistelmä tekee poikkeuksen: höyryävän lämmintä leipää, nokare tummansinistä Keijua ja ripaus merisuolaa. Nam. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti