Pyöriikö jääkaapissasi tahinipurkki, jolle ei meinaa löytyä
käyttöä? Tässä ratkaisuksi kaksi tahinilla höystettyä ruokalajia samalla kertaa!
Seesaminsiemenistä valmistettu tahini jakaa mielipiteitä.
Itse voisin lusikoida sitä vaikka suoraan purkista, mutta useat eivät voi
sietää tahinin hieman kitkerää makua muualla kuin hummuksen joukossa. Käytän usein tahinia ruoanlaitossa, mutta silti välillä on hieman haastavaa ideoida,
mitkä ruoka-aineet voisivat sointua parhaiten sen makuun.
Hesarin Kiusauksessa-blogissa julkaistiin noin kuukausi
sitten tahinilla höystetyn porkkanamuusin ohje, joka vaikutti kokeilemisen arvoiselta!
Tahini sopikin yllättävän hyvin yhteen makean porkkanan kanssa ja sirtuunamehu
raikasti kokonaisuuden. Muusi toimi mainiona lisukkeena ainakin gluteenittomalle seitanille. :) Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin
lehtipersiljaa, jonka korvasin tuoreella basilikalla; muuten en varioinut
reseptiä sen suuremmin.
Tein ylijääneestä tahini-porkkanamuusista sosekeittoa, johon
laitoin myös punaisia linssejä, hieman tuoretta chiliä sekä appelsiini- ja
limemehua. Keitosta tuli todella täyteläistä ja rakenteestakin mukavan paksua,
täydellistä talviruokaa siis! Lorautin keittoon tällä kertaa kaurakermaa, mutta
kookoskerma olisi myös sopinut loistavasti, varsinkin jos ruokaan kaipaa hieman
eksoottisempaa vivahdetta. :)
Jos haluat tehdä pelkkää sosekeittoa, voit hyvin hieman
oikaista työvaiheiden kanssa ja jättää muusin tekemättä. Kypsennä tällöin noin 600-800 grammaa
paloiteltuja porkkanoita kasvisliemessä samaan aikaan linssien kanssa ja lisää
2-3 ruokalusikallista tahinia juuri ennen keiton soseuttamista. Voit myös
halutessasi maustaa keiton sirtuunamehulla ja tuoreella basilikalla.
Tahini-porkkanamuusi*
Alkuperäinen resepti löytyy Hesarin Kiusauksessa-blogista
- 1 kg porkkanoita + vettä keittämiseen
- 3 rkl tahinia
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- tuoretta basilikaa
- koristeluun seesaminsiemeniä
1. Kuori ja paloittele porkkanat. Laita porkkanapalat suureen
kattilaan ja kaada päälle vettä. Keitä porkkanapaloja kunnes ne ovat
pehmenneet kunnolla (n. 15-20 minuuttia).
2. Kaada keitinvesi pois ja muhenna porkkanapalat esim.
sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tahini, sitruunamehu, öljy ja suola. Jos muusi on liian kuivaa, lisää hieman vettä.
Hienonna lopuksi porkkanamuusin joukkoon reilusti tuoretta basilikaa.
3. Koristele valmis tahini-porkkanamuusi seesaminsiemenillä.
Tahinilla maustettu
porkkana-sitruskeitto
- 2 valkosipulinkynttä
- n. 2 tl raastettua inkivääriä
- hieman rypsiöljyä kuullottamiseen
- n. 5 cm pätkä punaista chiliä
- 0,5 tl kurkumaa
- 0,5 tl juustokuminaa
- yhden limen mehu
- puolikkaan appelsiinin mehu (voit korvata myös
appelsiinitäysmehulla)
- 2 dl punaisia linssejä
- 7 dl kasvislientä (liotin vesimäärään 5 tl Reformin
luomulaatuista kasvisliemijauhetta)
- n. 5 dl tahini-porkkanamuusia*
- 2 dl kaura- tai kookoskermaa
(- agave- tai vaahterasiirappia)
- tarjoiluun esim. maustamatonta soijajogurttia ja
seesaminsiemeniä
1. Hienonna valkosipulinkynnet ja chili sekä raasta inkivääri.
2. Kaada suuren kattilan pohjalle hieman rypsiöljyä. Kuullota
valkosipulia ja inkivääriä öljyssä parin minuutin ajan. Lisää joukkoon chili, kurkuma
ja juustokumina sekä limen ja puolikkaan appelsiinin mehu.
3. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan yhdessä kasvisliemen
kanssa. Keitä n. 10-15 minuuttia kunnes linssit ovat kypsyneet kunnolla.
4. Lisää lopuksi porkkana-tahinimuusi sekä kaura- tai
kookoskerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku. Mikäli keitto
on liian kirpeää, voit lorauttaa joukkoon hieman agave- tai vaahterasiirappia. Anna valmiin keiton hautua hetki miedolla lämmöllä kannen alla.
5. Tarjoile keitto esim. maustamattoman soijajogurtin ja
seesaminsiementen kanssa.
Valutin keiton pinnalle Alpron sokeritonta soijajogurttia,
sillä se sopii mielestäni parhaiten ruoanlaittoon makunsa ja koostumuksensa
puolesta. Soijajogurtin voi myös hyvin korvata esim. Oatlyn kaura-fraichella,
kookoskermalla tai vaikka kotitekoisella cashew-majoneesilla. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti