Olen kokkaillut viime aikoina melko paljon ruokaa härkäpaputuotteista, laitetaanpa siis heti perään toinen resepti!
Tällä kertaa tarjolla olisi burgereita (sekä hieman höpinää kasvispihveistä).
Hyvän kasvispihvin valmistaminen tuntuu olevan todellinen
taitolaji. Varsinkin papupihvit tuppaavat jäämään ikävän kuiviksi, eivätkä
meinaa millään pysyä kasassa. On kamalan turhauttavaa kaapia koppuraista ja
pinnasta palanutta pihvinmurua irti paistinpannusta samalla kun koko keittiö
haisee kärähtäneeltä. Olenkin yhä useammin päätynyt säästämään hermojani ja turvautunut
suosiolla valmiisiin falafel-ainespusseihin. Pussin sisältö sekoitetaan veteen,
turvotetaan hetki ja muotoillaan pihveiksi. Sitten vain luomukset uuniin ja
tadaa – tuloksena on aivan kelpo kasvispihvejä ilman kiukuttelua. :D
Puolivalmisteiden haittapuolena on vain se, että niiden makuun kyllästyy
suhteellisen nopeasti. Ne ovat myös usein mielestäni hieman liian suolaisia. Siksi
päätin vielä tarttua haasteeseen ja koettaa valmistaa itse pihvejä, jotka ovat
meheviä ja pysyvät kasassa.
Hehkutin jo aiemmin Vihreän Härän härkäpaputuotteita. Ihanan
härkäpapupastan lisäksi kaapistani löytyy härkäpapurouhetta, josta voi tehdä
mm. loistavaa makaronilaatikkoa. :) Tällä kertaa päätin kokeilla, toimisiko rouhe myös
pihvien pääraaka-aineena. Toimihan se! Lisäsin pihvitaikinaan pehmeää tofua
tuomaan mehevyyttä sekä kikhernejauhoja pitämään lopputuloksen kasassa. Laitoin
tosin jauhoja testipihveihin hieman liian vähän, joten lisäsin niiden määrää alla
olevaan ohjeeseen.
Näiden pihvien juju piilee siinä, että ne kypsennetään ensin
uunissa, jonka jälkeen ne paistetaan vielä rapeiksi pannulla. Valmistukseen
menee siis jonkin verran aikaa, mutta aktiivisia työvaiheita on suhteellisen
vähän. Pihvejä ei myöskään tarvitse paistaa pannulla samalla kertaa: voit esim.
valmistaa ison satsin pihvejä uunissa ja pakastaa sen jälkeen ylimääräiset.
Pihvien maku on mielestäni todella hyvä ja rakennekin kohdillaan! Tosin pari
pihveistä mureni, sillä tein niistä liian ohuita. Pihvejä muotoillessa
kannattaa siis olla tarkkana: melko pienet ja paksut pihvit pysyvät kaikista
suurimmalla todennäköisyydellä kasassa. :) Jos pihvien
rakenteesta haluaa sileän, taikinan voi soseuttaa sauvasekoittimella.
Pihvit soveltuvat mielestäni erityisen hyvin kasvisburgerin
väliin!
Voit nauttia burgerin vaikkapa kevyenä lounaana sellaisenaan tai salaatin
kanssa. Tuhdimpaa evästä kaipaava voi tehdä lisukkeeksi myös esim.
lohkoperunoita tai bataattiranskalaisia. :)
Härkäpapu-burgerit
Härkäpapupihvit (n. 7
kpl)
- 3 dl härkäpapurouhetta
- n. 6,5 dl kasvislientä (liotin vesimäärään vajaa yhden
liemikuution)
- puoli pakettia (150 g) pehmeää tofua
- 2 tl sitruunamehua
- 1,5 tl soijakastiketta
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl timjamia
- 0,5 tl basilikaa
- 0,5 tl kuivattua valkosipulia* tai tuoretta murskattua
valkosipulia
- ripaus mustapippuria
(-suolaa tarvittaessa)
- reilu 4 rkl kikhernejauhoja
- öljyä paistamiseen
1. Mittaa härkäpapurouhe kattilaan. Lisää kasvisliemi. Keitä rouhetta välillä sekoitellen noin 15 minuuttia, tai kunnes neste on imeytynyt rouheeseen (lopputulos muistuttaa paksua puuroa). Jos rouhe tarttuu pohjaan keittämisen aikana, lisää hieman vettä.
2. Kaada keitetty rouhe isoon kulhoon. Lisää pehmeä tofu ja
sekoita huolellisesti. Voit käyttää myös sauvasekoitinta, jos
haluat pihvien rakenteesta sileän.
3. Lisää seoksen joukkoon sitruunamehu, soijakastike sekä
mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa (itse en lisännyt
pihvitaikinaan ollenkaan suolaa).
4. Lisää lopuksi pihvitaikinaan kikhernejauhot ja sekoita. Jos
taikina tuntuu kovin löysältä, lisää hieman jauhojen määrää.
5. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sivele halutessasi
leivinpaperille hieman öljyä, niin pihvit irtoavat siitä helpommin. Tee
pihvitaikinasta pieniä kekoja pellillle lusikan avulla (laitoin taikinaa suunnilleen 2 reilua ruokalusikallista pihviä kohden). Taputtele melko paksuiksi pihveiksi.
6. Paista pihvejä 200-asteisen uunin keskitasossa noin 20-25
minuuttia. Voit nostaa hieman uunin lämpötilaa viimeisen viiden minuutin
ajaksi. Anna valmiiden pihvien vetäytyä hetki ja irrota ne sitten lastalla
leivinpaperista.
7. Kuumenna pieni tilkka öljyä paistinpannulla. Paista pihvejä
pari minuuttia kummaltakin puolelta.
Burgeri (1 annos)
- 1 valmis härkäpapupihvi
- suurehko
gluteeniton sämpylä
- Oatlyn kaura-fraichea, kaupan vegaanista majoneesia tai cashew-majoneesia
- ketsuppia
- keltaista paprikaa
- aurinkokuivattuja tomaatteja tai tuoretta tomaattia
- herneenversoja, salaattia tai baby-pinaattia
1. Suikaloi paprika sekä (aurinkokuivatut) tomaatit.
2. Halkaise sämpylä. Levitä pohjapuoliskolle kaura-fraichea tai
majoneesia sekä ketsuppia. Lisää muut täytteet ja kokoa burgeri.
3. Tarjoile sellaisenaan tai esim. salaatin, lohkoperunoiden
tai bataattiranskalaisten kanssa.
Herneenversot tekevät annoksesta ehkä vähän pöhkön näköisen, mutta siitä viis! Ne sopivat nimittäin loistavasti burgerin väliin. :)
*Monissa resepteissäni vilahtelee kuivattu valkosipuli.
Käytänkin usein helppouden nimissä Suman luomulaatuista valkosipulirouhetta,
jota olen ostanut Punnitse ja Säästä –kaupasta. Kuivatun rouheen plussana on
myös se, ettei se puske hengityksen läpi (ainakaan kohtuudella käytettynä). ;)
Toki tuore valkosipuli on maultaan kaikista parasta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti