sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Omenainen kurpitsakeitto


Lisäsin alkuviikosta blogiin tofu-kurpitsasalaatin ohjeen, johon tulee uunissa paahdettua myskikurpitsaa. Jos paahdat salaattia varten kokonaisen kurpitsan, sitä jää melko paljon yli. Tässäpä siis yksi idea, mitä lopusta kurpitsasta voi tehdä. :) 



 

Paahdettu kurpitsa sopii erinomaisesti sosekeittoon tuomaan ihanan täyteläistä makua! Keittoon tulee lisäksi kanelia ja omenaa, jotka tekevät siitä erityisen herkullisen. :) Nappasin idean Hesarin Kiusauksessa-blogista, mutta päädyin lopulta keksimään reseptin lähes kokonaan omasta päästäni. Keittoon voi käyttää mitä tahansa omenaa, itse laitoin tällä kertaa lähestyvän joulun kunniaksi Red Delicious -lajiketta. Kanelina käytän aina Ceylonia, jota myydään mm. Punnitse ja Säästä -kaupoissa sekä Ruohonjuurissa. Kyseisessä kanelissa on vain murto-osa maksalle haitallista kumariinia "tavalliseen" kassiakaneliin verrattuna ja se maistuu mielestäni pehmeämmälle. Jos käytät kassiakanelia, sitä kannattaa laittaa keittoon vähemmän kuin ohjeessa neuvotaan, sillä sen maku on vahvempi.


Omenainen kurpitsakeitto
- 4-5 jauhoista perunaa
- 1 iso sipuli
- 2-3 valkosipulinkynttä
- oliiviöljyä kuullottamiseen
- n. 1 l vettä + 2 kasvisliemikuutiota (käytin Reformin luomukuutioita)
- 2 omenaa (esim. Red Delicious -lajike)
- 2 dl punaisia linssejä
- n. 8 dl paahdettuja kurpitsakuutioita, katso ohje täältä (kurpitsaa voi olla enemmänkin)
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl kanelia (Ceylon)
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 0,5 tl juustokuminaa
- ripaus mustapippuria myllystä
- 2 prk (á 2,5 dl) Oatlyn kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
(-suolaa tarvittaessa)
- tarjoiluun kurpitsansiemeniä ja hyvää leipää

1. Pese ja kuori perunat sekä pilko ne pieniksi kuutioiksi.
2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
3. Kuumenna hieman öljyä suuren kattilan pohjalla. Lisää hienonnetut sipulit ja kuullota.
4. Lisää kattilaan sipulien joukkoon vesi ja kiehauta. Lisää kiehuvaan veteen perunat sekä kasvisliemikuutiot. Keitä n. 10 minuuttia.
5. Kuori ja kuutioi omenat sekä huuhtele linssit siivilässä. Lisää kattilaan linssit, omenakuutiot sekä paahdetut kurpitsakuutiot. Lisää joukkoon myös sitruunamehu ja mausteet. Keitä hiljalleen kannen alla n. 15-20 minuuttia.
6. Lisää keittoon kaurakerma ja soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa ja/tai mustapippuria tarvittaessa (itse en lisännyt keittoon ollenkaan suolaa). Anna valmiin keiton hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 5-10 minuuttia.
7. Tarjoile keitto kurpitsansiementen ja leivän kanssa.      




Kurpitsansiemenet sopivat hyvin keiton pinnalle tuomaan makua ja suutuntumaa. Keiton kanssa maistuu myös tuore leipä, suosittelen kokeilemaan esim. tätä siemenvuokaleipää. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti