lauantai 14. marraskuuta 2015

Omenainen kookosmuru


Leivoin jokin aika sitten gluteenittomasta kaurajauhosta leipää, joka epäonnistui täysin. Maku oli kohdillaan, mutta rakenne aivan pielessä: leipä kirjaimellisesti hajosi käsiin kun yritin leikata sitä, ja näin ollen myös täytteiden levittäminen osoittautui mahdottomaksi. Suutuksissani heivasin mokoman pakastimeen, sillä en ikinä raaski heittää epäonnistakaan ruokaa roskiin. Ja onneksi tein niin, sillä sain myöhemmin loistoidean ystäväni ehdotuksen pohjalta (kiitos Henna!). Leivästä, omenista ja kookoksesta jalostui todella ihana jälkiruokapaistos, joka hupeni lähes kokonaan yhdessä illassa. :)




Tähän paistokseen kelpaa siis mikä tahansa kuivahtanut tai muuten vain epäonninen leipä. Tein tosiaan oman paistokseni kauraleivästä, mutta esim. saaristolaistyylinen limppu sopisi myös loistavasti. Toki paistoksen voi kokeilla tehdä myös vaikkapa myslinjämistä tai kaurahiutaleista, etenkin jos rakenteesta haluaa oikein rapean. Reseptissä käytettyjen ainesosien määrät ovat hyvin karkeita arvioita, sillä unohdin käyttää desimittaa. Onneksi tämä(kään) herkku ei vaadi onnistuakseen kovin tarkkaa mittailua, vaan reseptiä voi mukailla pitkälti fiilispohjalta. :)
 
Paistokseen tulee leipäpitoisen muruseoksen lisäksi raikasta omenahilloketta, jota höystetään kuivatuilla viikunoilla ja päärynällä. Käytin hillokkeeseen kotimaisia omenia, mutta myös ulkomaiset happamat lajikkeet käyvät hyvin. Päärynän voi halutessaan jättää pois hillokkeesta, mutta se tuo mielestäni makuun mukavaa vaihtelua. Tarjoilin valmiin paistoksen soija-vaniljakastikkeen kanssa,  mutta esim. kaura-vaniljajäätelö olisi myös toiminut erinomaisesti. :)

 

Omenainen kookosmuru (1 vuoallinen)

Muruseos:

- n. 400 g (kuivahtanutta) leipää
- n. 2 dl intiaanisokeria tai muuta tummaa sokeria
- n. 1,5 dl kookosöljyä + 1 rkl vuoan voitelemiseen
- n. 1 dl kookoshiutaleita + 2-3 rkl paistoksen pinnalle

Omenahilloke:

- n. 6-8 hapanta omenaa
- 1 päärynä    
- n. 1,5 dl intiaanisokeria tai muuta tummaa sokeria
- n. 1,5 tl kanelia (ceylon)
- n. 1,5 dl vettä
- 2 tl maissijauhoja
- 6 kuivattua viikunaa

Lisäksi:

- soija-vaniljakastiketta tai kasvipohjaista vaniljajäätelöä


1. Murenna leipä kulhoon pieniksi muruiksi.
2. Kaada leivänmurut kuivalle paistinpannulle ja paahda pari minuuttia. Lisää joukkoon sokeri ja jatka paahtamista muutaman minuutin ajan.
3. Kaada leipä-sokeriseos takaisin kulhoon. Sekoita joukkoon pehmeä kookosöljy sekä kookoshiutaleet. 
4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.
5. Valmista omenahilloke. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi tai lohkoiksi (omenia ei tarvitse välttämättä kuoria). Kuori ja pilko myös päärynä.
6. Kaada omena- ja päärynäkuutiot kattilaan, lisää joukkoon sokeri ja kaneli. Kuumenna sekoitellen hetki ja lisää sitten vesi. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon maissijauho. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia.
7. Pilko viikunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita hillokkeen joukkoon. Tarkista maku.
8. Voitele suuri uunivuoka kookosöljyllä. Levitä puolet muruseoksesta vuoan pohjalle. Kaada seoksen päälle omenahilloke. Levitä paistoksen päälle loput muruseoksesta ja ripottele pinnalle  kookoshiutaleita.
9. Paista 180-asteisen uunin keskitasossa n. 15-20 minuuttia, tai kunnes kookoshiutaleet ovat saaneet hieman väriä. Tarjoile paistos lämpimänä tai kylmänä soija-vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. 





Tämä paistos on mielestäni jopa parempaa ja mehevämpää kuin perinteinen kaura-omenapaistos kaurahiutaleista! Pitänee leipoa useammin päin mäntyä, jotta pääsen tekemään tätä herkkua uudemman kerran. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti