torstai 14. tammikuuta 2016

Kevyempi punajuurihummus


Hyvää tätä vuotta kaikille! Blogin joulutauko ”hieman” venähti alkuvuoden työkiireiden ja muiden menojen vuoksi, mutta nyt on taas vähän enemmän aikaa hääräillä keittiössä. :) Vuoden ensimmäiseksi reseptiksi valikoitui iki-ihana leivänpäällinen: punajuurihummus!






Netti on pullollaan punajuurihummuksen ohjeita, eikä mikään ihme! Makea punajuuri on aikalailla täydellinen pari hieman kirpeälle hummuspohjalle. :) Useissa ohjeissa punajuuret keitetään, mutta itse kypsennän ne mieluiten uunissa siirapin ja mausteiden kera. Samalla pellillä on myös kätevää paahtaa hummuksen joukkoon muutama valkosipulinkynsi, sillä uunissa sipulin maku pehmenee huomattavasti. Perinteiseen hummukseen tulee melko reippaasti oliiviöljyä, mutta punajuurilla höystetty versio taipuu mielestäni loistavasti myös kevyempään muotoon: juurekset ovat itsessään niin meheviä, että öljyn voi hyvin korvata vesitilkalla. Liitin kuitenkin reseptin yhteyteen mitat myös öljyiseen versioon, mikäli joku kaipailee tuhdimpaa levitettä. :)

Hummukseen voi hyvin käyttää säilöttyjä kikherneitä, mutta maukkaimman lopputuloksen saat, kun liotat ja keität herneet itse. Kokeilin tällä kertaa myös herneiden aktivointia liottamisen ja keittämisen välissä: kaadoin liotetut herneet kannettomaan astiaan ja annoin niiden olla huoneenlämmössä kaksi vuorokautta (papujen aktivoimiseen riittää yksi vuorokausi). Aktivointi lyhentää herneiden ja papujen keittoaikaa sekä parantaa kuulemma niiden sulamista ja ravintoarvoja. Aktivoidut kikherneet ovat ainakin makunsa puolesta erityisen maukkaita, joten voin suositella testaamaan. :




 

Kevyempi punajuurihummus

- 4-5 punajuurta
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
- 0,5 tl rosmariinia
- 0,5 tl timjamia
- ripaus mustapippuria ja merisuolaa myllystä  
- 3,5-4 dl keitettyjä tai säilöttyjä kikherneitä
- puolikkaan sitruunan mehu
- 3-4 rkl vettä (tai oliiviöljyä)
- 2-3 rkl tahinia
- tarvittaessa merisuolaa ja/tai mustapippuria myllystä    
(- koristeluun esim. rucolaa tai tuoretta timjamia/persiljaa)

1. Pilko punajuuret pieniksi kuutioiksi ja levitä pellille leivinpaperin päälle.
2. Pilko valkosipulinkynnet pariin-kolmeen osaan.
3. Valuta punajuurten päälle siirappi ja ripottele pinnalle mausteet. Sekoita.
4. Paahda punajuuria 200-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
5. Lisää pellille pilkotut valkosipulinkynnet ja jatka paahtamista noin 10-15 minuutin ajan, tai kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Valkosipulit saavat ottaa kunnolla väriä, mutta jos ne uhkaavat tummua liikaa, ota ne pois uunista ennen punajuuria. Anna kypsien punajuurten ja valkosipulien jäähtyä hieman.
6. Mittaa kikherneet suureen kulhoon. Lisää myös paahdetut punajuuret ja valkosipulit, sitruunamehu, vesi (tai oliiviöljy) sekä tahini. Soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä (tai öljyä) vähän kerrallaan, kunnes hummuksessa on sopiva koostumus.
7. Tarkista hummuksen maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai mustapippuria. Jos hummus on makuusi liian kirpeää, voit myös lisätä joukkoon hieman agave- tai vaahterasiirappia. Siirrä hummus tarjoilukulhoon ja koristele halutessasi rucolalla tai tuoreilla yrteillä.





Punajuurihummus on ihanaa leivän päällä, mutta se sopii hienosti myös esim. kasvisten dippailuun! Tällä kertaa ladoin hummusta tuommoisen ujon kerroksen tekemäni siemenvuokaleivän päälle. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti