Joulu lähestyy hurjaa vauhtia! Siispä tällä kertaa olisi tarjolla yksi varteenotettava vaihtoehto joulupöytään. :)
Viljavaivaisena vegaanina minua on harmittanut oikeastaan vain yksi asia: en voi syödä seitania. On sinänsä vähän kummallista haikailla sellaisen ruoan perään, jota ei ole ikinä maistanutkaan, mutta minkäs teet! Seitan valmistetaan perinteisesti vehnägluteenijauhosta ja lopputulos näyttää hämmentävän paljon kinkulta (tai joissain tapauksissa lihamurekkeelta). Seitanin voi maustaa tai marinoida lukuisin eri tavoin ja kiinteän rakenteensa ansiosta sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Vehnägluteenin vuoksi se ei kuitenkaan sovellu keliaakikoille tai muille gluteeniherkille.
Seikkailin eräänä rauhallisena iltana internetin syövereissä
ja koetin selvittää, voisiko seitanista tehdä gluteenittoman version. En löytänyt
ainuttakaan suomenkielistä reseptiä, ja monet englanninkielisten
ruokasivustojen ohjeet sisälsivät kymmenittäin omituisia ja kalliita
raaka-aineista. Onneksi löysin lopulta Cooking with Plants –sivustolta
lupaavan ja tarpeeksi helpon ohjeen, jossa seitan valmistetaan tutuista ja suhteellisen edullisista aineksista. :) Sivustolta löytyy myös
havainnollistava video reseptin tueksi, kannattaa vilkaista!
Gluteenittoman seitanin pääraaka-aineena toimivat pavut.
Käytin itse musta- ja valkopapuja, mutta varmasti mitkä vain pavut sopivat. Lisäksi seitaniin tulee hieman kvinoaa tai riisiä, kikherne- ja riisijauhoja
sekä sipulia ja mausteita. Kaikki raaka-aineet soseutetaan esim.
sauvasekoittimella ja lopputulos kypsennetään uunissa – varsin näppärää!
Cooking with Plants –sivustolla käytetään amerikkalaisia mittoja, joten käänsin
ne tutumpaan muotoon. Lisäksi muokkasin hieman reseptiä mausteiden osalta. Alkuperäiseen
reseptiin tulee mm. todella reilusti savupaprikajauhetta. Laitoin sitä
testi-seitaniin ohjeen mukaisesti, mutta lopputulos oli makuuni liian
paprikainen. Alla olevassa ohjeessani savupaprikan määrää on siis vähennetty
puolella alkuperäisestä ja muutenkin mausteiden kanssa on hieman säädetty. :) Juuri uunista otettu seitan on hyvin punertavaa, mutta väri
vaalenee jääkaapissa. Seitan on ehdottomasti parhaimmillaan seuraavana päivänä ja
sen voi myös pakastaa.
Seitania voi syödä sellaisenaan vaikkapa leivän päällä
tai burgerin välissä. Seitan on todella vähärasvainen, joten suosittelen
tarjoamaan sen kanssa jotain kermaista. Esim. cashew-majoneesi tai muussattu avokado toimivat herkullisina makupareina. Myös
sinappikurkkusalaatti on osoittautunut loistavaksi lisukkeeksi! Seitanin voi
myös marinoida, jolloin se sopii hyvin joulupöytään laatikoiden ja muiden
herkkujen kaveriksi. :) Kehitinkin noin puolikkaalle seitanille jouluisen
marinadin, jonka ohje löytyy varsinaisen reseptin yhteydestä.
Gluteeniton seitan
Alkuperäinen resepti löytyy Cooking with Plants –sivustolta
- n. 1,5 dl keitettyä kvinoaa tai riisiä
- 1 salottisipuli tai puolikas tavallisesta sipulista +
öljyä kuullottamiseen
- n. 4,5-5 dl keitettyjä papuja (myös säilötyt käyvät hyvin)
- 3 rkl tomaattipyreetä
- n. 2,5 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
- 1 tl kasvisliemijauhetta (esim. Reformi)
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 2 tl salviaa
(- 1 tl kuivattua valkosipulia)
- mustapippuria myllystä oman maun mukaan
- n. 1,2 dl tummaa riisijauhoa
- n. 0,6 dl kikhernejauhoa
1. Keitä kvinoa tai riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Hienonna sipuli. Kuumenna hieman öljyä paistinpannulla ja
kuullota hienonnettua sipulia muutaman minuutin ajan.
3. Mittaa pavut sekä keitetty kvinoa tai riisi suureen kulhoon. Lisää myös kuullotettu sipuli
ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Taikinan ei tarvitse olla sileää, vaan
siihen saa jäädä sattumia.
4. Lisää taikinaan tomaattipyree, soijakastike, kasvisliemijauhe,
mausteet sekä halutessasi valkosipuli. Sekoita ja tarkista maku. Lisää
mausteita tarvittaessa.
5. Lisää lopuksi riisijauhot ja kikhernejauhot. Vaivaa
taikina tasaiseksi käsin.
6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Siirrä taikina
leivinpaperin päälle ja muotoile seitan-”kinkuksi” (jos muotoileminen on
hankalaa, voit kostuttaa kädet vedellä). Taita leivinpaperin reunat huolellisesti
seitanin ympärille niin, että se peittyy kokonaan. Kääri lopuksi leivinpaperilla
päällystetty seitan folioon. Vinkki! Tältä videolta löytyy lisäneuvoja seitanin
muotoiluun ja käärimiseen liittyen kohdasta 3:15.
7. Paista seitania 180-asteisen uunin keskitasossa 45
minuuttia. Anna valmiin seitanin vetäytyä hetki ennen leikkaamista ja
tarjoilua.
Jouluinen marinadi (noin puolikkaalle seitanille)
- 4-5 rkl sokeritonta omenasosetta (esim. Bonne)
- 1-2 rkl sinappia tai soijakastiketta
- 2-3 rkl tummaa siirappia (myös agave- tai vaahterasiirappi
käyvät)
- 2 rkl sitruunamehua
- mustapippuria myllystä
- koristeluun kokonaisia neilikoita
1. Sekoita kulhossa omenasose, sinappi tai soijakastike,
siirappi ja sitruunamehu. Lisää mustapippuria ja tarkista maku.
2. Levitä paksu kerros marinadia seitanin pinnalle.
3. Koristele seitan neilikoilla. Anna seitanin marinoitua
jääkaapissa tuorekelmun alla usean tunnin ajan, mieluiten yön yli.
4. Lämmitä marinoitua seitania 150-asteisen uunin
keskitasossa noin 10-15 minuuttia. Tarjoa esim. leivän päällä tai
joulupöydässä.
Etenkin yön yli levänneestä seitanista voi leikata mukavan
ohuita siivuja, jotka pysyvät hienosti kasassa! Se on siis oiva päällinen
vaikkapa gluteenittomalle joululimpulle. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti