lauantai 19. joulukuuta 2015

Gluteeniton seitan


Joulu lähestyy hurjaa vauhtia! Siispä tällä kertaa olisi tarjolla yksi varteenotettava vaihtoehto joulupöytään. :)   

Viljavaivaisena vegaanina minua on harmittanut oikeastaan vain yksi asia: en voi syödä seitania. On sinänsä vähän kummallista haikailla sellaisen ruoan perään, jota ei ole ikinä maistanutkaan, mutta minkäs teet! Seitan valmistetaan perinteisesti vehnägluteenijauhosta ja lopputulos näyttää hämmentävän paljon kinkulta (tai joissain tapauksissa lihamurekkeelta). Seitanin voi maustaa tai marinoida lukuisin eri tavoin ja kiinteän rakenteensa ansiosta sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Vehnägluteenin vuoksi se ei kuitenkaan sovellu keliaakikoille tai muille gluteeniherkille. 




Seikkailin eräänä rauhallisena iltana internetin syövereissä ja koetin selvittää, voisiko seitanista tehdä gluteenittoman version. En löytänyt ainuttakaan suomenkielistä reseptiä, ja monet englanninkielisten ruokasivustojen ohjeet sisälsivät kymmenittäin omituisia ja kalliita raaka-aineista. Onneksi löysin lopulta Cooking with Plants –sivustolta lupaavan ja tarpeeksi helpon ohjeen, jossa seitan valmistetaan tutuista ja suhteellisen edullisista aineksista. :) Sivustolta löytyy myös havainnollistava video reseptin tueksi, kannattaa vilkaista!  






Gluteenittoman seitanin pääraaka-aineena toimivat pavut. Käytin itse musta- ja valkopapuja, mutta varmasti mitkä vain pavut sopivat. Lisäksi seitaniin tulee hieman kvinoaa tai riisiä, kikherne- ja riisijauhoja sekä sipulia ja mausteita. Kaikki raaka-aineet soseutetaan esim. sauvasekoittimella ja lopputulos kypsennetään uunissa – varsin näppärää! Cooking with Plants –sivustolla käytetään amerikkalaisia mittoja, joten käänsin ne tutumpaan muotoon. Lisäksi muokkasin hieman reseptiä mausteiden osalta. Alkuperäiseen reseptiin tulee mm. todella reilusti savupaprikajauhetta. Laitoin sitä testi-seitaniin ohjeen mukaisesti, mutta lopputulos oli makuuni liian paprikainen. Alla olevassa ohjeessani savupaprikan määrää on siis vähennetty puolella alkuperäisestä ja muutenkin mausteiden kanssa on hieman säädetty. :) Juuri uunista otettu seitan on hyvin punertavaa, mutta väri vaalenee jääkaapissa. Seitan on ehdottomasti parhaimmillaan seuraavana päivänä ja sen voi myös pakastaa.



 




Seitania voi syödä sellaisenaan vaikkapa leivän päällä tai burgerin välissä. Seitan on todella vähärasvainen, joten suosittelen tarjoamaan sen kanssa jotain kermaista. Esim. cashew-majoneesi tai muussattu avokado toimivat herkullisina makupareina. Myös sinappikurkkusalaatti on osoittautunut loistavaksi lisukkeeksi! Seitanin voi myös marinoida, jolloin se sopii hyvin joulupöytään laatikoiden ja muiden herkkujen kaveriksi. :) Kehitinkin noin puolikkaalle seitanille jouluisen marinadin, jonka ohje löytyy varsinaisen reseptin yhteydestä.            




Gluteeniton seitan

Alkuperäinen resepti löytyy  Cooking with Plants –sivustolta

- n. 1,5 dl keitettyä kvinoaa tai riisiä
- 1 salottisipuli tai puolikas tavallisesta sipulista + öljyä kuullottamiseen
- n. 4,5-5 dl keitettyjä papuja (myös säilötyt käyvät hyvin)
- 3 rkl tomaattipyreetä
- n. 2,5 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
- 1 tl kasvisliemijauhetta (esim. Reformi)
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 2 tl salviaa
(- 1 tl kuivattua valkosipulia)
- mustapippuria myllystä oman maun mukaan
- n. 1,2 dl tummaa riisijauhoa
- n. 0,6 dl kikhernejauhoa


1. Keitä kvinoa tai riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Hienonna sipuli. Kuumenna hieman öljyä paistinpannulla ja kuullota hienonnettua sipulia muutaman minuutin ajan.
3. Mittaa pavut sekä keitetty kvinoa tai riisi suureen kulhoon. Lisää myös kuullotettu sipuli ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Taikinan ei tarvitse olla sileää, vaan siihen saa jäädä sattumia.
4. Lisää taikinaan tomaattipyree, soijakastike, kasvisliemijauhe, mausteet sekä halutessasi valkosipuli. Sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa.
5. Lisää lopuksi riisijauhot ja kikhernejauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi käsin.
6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja muotoile seitan-”kinkuksi” (jos muotoileminen on hankalaa, voit kostuttaa kädet vedellä). Taita leivinpaperin reunat huolellisesti seitanin ympärille niin, että se peittyy kokonaan. Kääri lopuksi leivinpaperilla päällystetty seitan folioon. Vinkki! Tältä videolta löytyy lisäneuvoja seitanin muotoiluun ja käärimiseen liittyen kohdasta 3:15.
7. Paista seitania 180-asteisen uunin keskitasossa 45 minuuttia. Anna valmiin seitanin vetäytyä hetki ennen leikkaamista ja tarjoilua.   




Jouluinen marinadi (noin puolikkaalle seitanille)

- 4-5 rkl sokeritonta omenasosetta (esim. Bonne)
- 1-2 rkl sinappia tai soijakastiketta
- 2-3 rkl tummaa siirappia (myös agave- tai vaahterasiirappi käyvät)
- 2 rkl sitruunamehua
- mustapippuria myllystä
- koristeluun kokonaisia neilikoita


1. Sekoita kulhossa omenasose, sinappi tai soijakastike, siirappi ja sitruunamehu. Lisää mustapippuria ja tarkista maku.
2. Levitä paksu kerros marinadia seitanin pinnalle.
3. Koristele seitan neilikoilla. Anna seitanin marinoitua jääkaapissa tuorekelmun alla usean tunnin ajan, mieluiten yön yli.
4. Lämmitä marinoitua seitania 150-asteisen uunin keskitasossa noin 10-15 minuuttia. Tarjoa esim. leivän päällä tai joulupöydässä.






Etenkin yön yli levänneestä seitanista voi leikata mukavan ohuita siivuja, jotka pysyvät hienosti kasassa! Se on siis oiva päällinen vaikkapa gluteenittomalle joululimpulle. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti