Lähi-Prismaan oli rantautunut
keltajuuria! En ollut ennen kuullutkaan moisista, joten tokihan niitä piti
napata pussillinen ostoskoriin. Samaiselta kauppareissulta mukaan tarttui myös
mehukkaita nauriita. Kehittelin niistä ja keltajuurista paistoksen, jonka
höystin kvinoalla ja kikherneillä. Juurekset pehmenivät uunissa mukavasti, kun
taas paahtunut kvinoa ja kikherneet toivat ruokaan rapeutta. Toimii!
Keltajuuri on punajuureen verrattuna
aavistuksen miedomman makuista, mutta myöskin ihanan makeaa! Ja onhan se
somakin kuin mikä. :) Lisäksi
keltajuuren kuorimisesta ja pilkkomisesta ei tule läheskään yhtä pahaa sotkua,
mikä on tottakai plussaa. :D Juurekset eivät valitettavasti ole kaikista
vatsaystävällisintä ruokaa, mutta soveltuvat ainakin itselleni silloin tällöin
kohtuullisina määrinä nautittuna.
Tein juures-kvinoapaistoksen
lisukkeeksi cashew-majoneesia. Majoneesin tekeminen onnistuu hyvin
sauvasekoittimella, ja ainoa aikaa vaativa osuus on cashewpähkinöiden
liottaminen. Valmiin majoneesin on myös hyvä antaa maustua kunnolla jääkaapissa ennen tarjoilua. Jos omistat tehokkaan tehosekoittimen, kannattaa toki käyttää
sitä, sillä siten saat majoneesista aivan sileää. Cashewpähkinät saattavat myös
aiheuttaa väänteitä herkkävatsaisille (ks. esim. tämä listaus), mutta ainakin
itselleni ne sopivat liotettuina kohtuullisina määrinä.
Juures-kvinoapaistos (pellillinen)
- n. 3,5 dl kvinoaa + vettä ja
suolaa keittämiseen
- 4 keltajuurta
- 3 keskikokoista naurista
- n. 3,5 dl keitettyjä kikherneitä
(voit käyttää myös säilykeherneitä)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl vaahterasiirappia (myös
tavallinen siirappi käy)
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 tl basilikaa
- 0,5 tl timjamia
- 0,5 tl kuivattua valkosipulia (tai
tuoretta valkosipulimurskaa)
- 0,5 tl mustapippuria
- lisäksi 1 rkl oliiviöljyä, merisuolaa
myllystä sekä 2 rkl kurpitsansiemeniä
1. Pese ja keitä kvinoa suolalla
maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Pese ja kuori juurekset sekä
poista niistä kannat. Viipaloi kuoritut juurekset ja leikkaa viipaleet neljään
osaan.
3. Siirrä juuresviipaleet suureen
kulhoon. Lisää joukkoon kikherneet ja kvinoa.
4. Sekoita juuresten,
kikherneiden ja kvinoan joukkoon oliiviöljy, balsamiviinietikka, siirappi
ja mausteet. Levitä paistos uunipellille leivinpaperin päälle.
5. Paista paistosta 200-asteisen
uunin keskitasossa n. 30-40 minuuttia tai kunnes juurekset ovat pehmenneet.
Tarkista kypsyys keltajuurista, sillä ne kypsyvät hitaimmin.
6. Rouhi kypsän paistoksen päälle
hieman merisuolaa myllystä. Lisää myös ruokalusikallinen oliiviöljyä ja
kurpitsansiemeniä. Sekoita ja tarkista maku.
7. Tarjoa paistos cashew-majoneesin
kanssa.
Cashew-majoneesi (2-3 annosta)
- 2 dl (100 g) cashewpähkinöitä + kylmää
vettä liottamiseen
- 1 dl vettä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl sitruunamehua
- 2 tl oluthiivahiutaleita (löytyy esim. luontaistuotekaupoista)
- 0,5 tl (tummaa) sokeria
- 0,5 tl kuivattua valkosipulia (tai
tuoretta valkosipulimurskaa)
- ripaus mustapippuria
- muutama rouhaisu merisuolaa
myllystä
1. Liota cashewpähkinöitä yön yli
kylmässä vedessä jääkaapissa. Kaada liotusvesi pois.
2. Kaada liotetut pähkinät sauvasekoittimen kulhoon.
Lisää vesi, öljy, sitruunamehu, oluthiivahiutaleet, valkosipuli sekä sokeri ja
suola.
3. Soseuta huolellisesti sauvasekoittimella ja tarkista
maku. Anna majoneesin maustua noin tunnin ajan jääkaapissa ennen tarjoilua.
Majoneesi ei ehkä ole kaikista
kuvauksellisinta ruokaa, mutta saapahan ainakin hieman vihiä siitä, miltä
lopputulos näyttää. :D Jos majoneesia jää yli, se sopii erinomaisesti esim. leivän päälle tai kasvisburgerin väliin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti