keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Vaalea pinaattipitsa


Hesarin Kiusauksessa-blogissa julkaistiin muutama kuukausi sitten pitsaohje, jossa pitsapohja oli tehty kikhernejauhosta. Pakkohan sitä oli kokeilla, varsinkin kun kyseisiä jauhoja löytyy aina kaapistani. :) Sovelsin tosin hieman työvaiheiden kanssa, mutta pohjat onnistuivat silti hyvin. Tein taikinaa kaksinkertaisen annoksen ja pyöräytin siitä kolme isoa pitsapohjaa esipaistettaviksi. Laitoin kaksi pohjista pakkaseen odottamaan seuraavia pitsapäiviä ja yhden jätin täytettäväksi. 

Täytteen ohjeen löysin sattumalta Forks Over Knives –sivuston reseptiarkistosta. Pehmeän tofun käyttö pitsan päällä vaikutti varsin veikeältä idealta, ja se toimikin erinomaisesti! (Kyseistä tofua ei kuitenkaan kannata erehtyä maistamaan paljaaltaan, sillä se on ainakin omasta mielestäni melko kammottavaa. :D) Muokkasin reseptiä jonkin verran mm. lisäämällä hieman reippaammin mausteita ja karsimalla sipulin määrää (etenkään raaka sipuli ei sovi vatsalleni, joten korvasin sen keltaisella paprikalla). Pitsaan ei tule ollenkaan tomaattikastiketta, mutta maku on silti todella täyteläinen. :) 


 
  
Pitsapohja kikhernejauhoista (3 isoa pohjaa*)

Alkuperäinen resepti löytyy Laura Kaapron Kiusauksessa-blogista

- 5 dl vettä
- 50 g tuorehiivaa
- 2 tl (vaahtera-)siirappia tai muuta makeutusta (alkuperäisessä reseptissä käytetään hunajaa)
- 2 tl suolaa
- 10 dl kikhernejauhoja
- 6 rkl psylliumjauhetta
- 1 dl oliiviöljyä

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi ja suola, sekoita tasaiseksi.
2. Sekoita joukkoon kikhernejauhot, psyllium ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
3. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele palloiksi. Laita yksi taikinapalloista leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja taputtele mahdollisimman ohueksi pyöreäksi levyksi (voit käyttää apuna jauhoja, öljyä tai kylmää vettä). Tee sama kahdelle muulle taikinapallolle. 
4. Esipaista pohjia yksi kerrallaan noin 10 minuuttia 225-asteisen uunin keskitasolla.



Pinaattinen täyte pitsalle (ohjeen mukaan valmistettua täytettä riittää yhdelle esipaistetulle pitsapohjalle*)

Alkuperäinen resepti löytyy Forks Over Knives –sivustolta

- 1 paketti (300 g) pehmeää tofua (esim. Jalotofu)
- 2 pientä salottisipulia + hieman öljyä paistamiseen
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 pussillinen (n. 80-100 g) tuoretta baby-pinaattia
- 2 rkl oluthiivahiutaleita (löytyy esim. luontaistuotekaupoista)
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl oreganoa
- 1 tl basilikaa
- 1 tl timjamia
- 1 tl paprikajauhetta
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- 1 keltainen paprika
- n. 3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
- lisäksi tuoretta basilikaa tai rucolaa


1. Soseuta pehmeä tofu sauvasekoittimella.
2. Huuhtele pinaatti ja kuivaa huolellisesti esim. talouspaperilla.
3. Hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet.
4. Kaada öljyä paistinpannulle ja kuumenna hieman. Lisää pannulle sipulit ja kuullota keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää tofu, pinaatti, mausteet, soijakastike ja sitruunamehu. Kuumenna muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi oluthiivahiutaleet, sekoita ja tarkista maku.
5. Levitä täyte esipaistetun pitsapohjan päälle.
6. Kuutioi paprika ja suikaloi aurinkokuivatut tomaatit, jos et käytä valmiita suikaleita. Ripottele paprikakuutiot ja tomaattisuikaleet pitsan päälle.
7. Paista pitsaa 180-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, tai kunnes pohjan reunat ovat ottaneet hieman väriä.
8. Tarjoile basilikan tai rucolan kanssa. 




Pitsan pinnalla näkyvät basilikanlehdet ovat aavistuksen kellastuneita, sillä ne on poimittu parvekkeella yhä sinnittelevästä yksilöstä. :D Pitäisi kenties laittaa jo vähitellen yrttilaari talviteloitte…  


Ps. Minulla kävi näitä pitsapohjia leipoessa sellainen haaveri, että unohdin taikinan kohoamaan kylmään mikroon liian pitkäksi ajaksi. Ylihän se turposi ja sotku oli melkoinen... Kannattaa siis olla tarkkana kohotusajan kanssa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti