maanantai 7. joulukuuta 2015

Lämmin tofu-kurpitsasalaatti


Jälleen on aivan pakko hehkuttaa ihanaa ruokalöydöstä! (Pahoittelen jos alkaa jo kyllästyttää… :D) 

Pidän todella paljon tofusta. Maustamaton tofu sopii lähes ruokaan kuin ruokaan, sillä sen voi maustaa tai marinoida lukemattomin eri tavoin. Sen sijaan leivän päälle ja salaatteihin laitan usein valmiiksi maustettua tofua joko sellaisenaan tai paistettuna. Tällä hetkellä oma ehdoton suosikkitofuni on Vianan hasselpähkinätofu, jota maistoin ensimmäistä kertaa aiemmin syksyllä. Se on mielestäni parasta kevyesti paistettuna, ilman sen kummempaa maustamista. Vianan tofu on paitsi maultaan, myös rakenteeltaan erinomaista, pinnasta rapeaa ja sisältä juuri sopivan kiinteää. Valitettavasti olen löytänyt kyseistä tofumerkkiä vain Vegekaupasta, joten roudaan sitä nykyään kotiin pakettitolkulla aina kun vierailen Turussa (myymälä löytyy lisäksi Helsingistä ja toistaiseksi myös Lappeenrannasta). Onneksi Vegekauppa avataan Tampereelle ensi vuonna, joten tofu-shoppailuni helpottuu huomattavasti lähitulevaisuudessa. :D Jos et pääse käsiksi Vianan hasselpähkinätofuun, alla olevan reseptin voi toteuttaa myös jotain muuta maustettua tofua käyttäen. Suosittelen kokeilemaan esim. Taifunin mantelilla ja seesamilla höystettyä savutofua! Se on myös todella herkullista ja sitä myydään ainakin S-ryhmän kaupoissa. :) 




Tällä kertaa paistoin hasselpähkinätofua kurpitsasalaatin joukkoon. Tämä lämmin salaatti sopii erinomaisesti syksyyn ja talveen, miksei vaikka joulupöytäänkin! Paahdettu kurpitsa ja omena tuovat salaattiin pehmeyttä ja makeutta, kun taas granaattiomenan siemenet terästävät sopivasti kokonaisuutta hapokkuudellaan. Salaattiin tulee myös kvinoaa, joten se pitää hyvin nälän loitolla. :) Salaatin valmistamiseen täytyy varata jonkin verran aikaa, sillä pelkästään kurpitsan paahtamiseen hurahtaa noin 20 minuuttia. Kaikkein nopeimmin salaatti syntyy, jos keität kvinoan samalla kun kurpitsa kypsyy uunissa. Tofun voi puolestaan paistaa sillä välin kun omenakuutiot (sekä salaattiin tulevat kurpitsat) ovat paahtumassa. Käytin salaatissa luomuomenaa, lajike taisi olla Pinova. En kuorinut omenaa, mutta toki niinkin voi tehdä. :)    





Ohjeeni mukaisilla mitoilla valmistettuna saadaan kaksi suurta annosta salaattia (annokset kootaan valmiiksi lautasille). Salaattia varten paahdetaan kokonainen myskikurpitsa, jota jää melko paljon yli. Ylijääneet kurpitsakuutiot kannattaa pakastaa, jolloin niitä voi hyödyntää myöhemmin ruoanlaitossa. Paahdettu kurpitsa sopii hyvin mm. juuresmuusin joukkoon! Siitä voi myös tehdä ihanan sosekeiton, jonka ohje löytyy täältä. :)      




Tofu-kurpitsasalaatti

Paahdetut kurpitsakuutiot (pellillinen)

- 1 suuri myskikurpitsa
- 2 rkl oliiviöljyä
- reilu 2 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1,5 tl kanelia (Ceylon)
- 1 tl timjamia ja/tai rosmariinia
- suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Kuori kurpitsa ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Kaada kuutiot suureen kulhoon.
2. Lisää joukkoon öljy, siirappi, balsamiviinietikka, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita huolellisesti.
3. Paahda kurpitsakuutioita 200-asteisen uunin keskitasossa n. 20 minuuttia, tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai siirappia.
4. Jätä pellille n. 5 desiä kurpitsakuutioita salaattia varten.* Ylijääneet kuutiot voi esim. pakastaa. 


Salaatti (2 annosta)

- 2 dl kvinoaa + vettä ja suolaa keittämiseen
- 1-2 omenaa
- n. 5 dl paahdettuja kurpitsakuutioita
- 1 paketti (250 g) Vianan hasselpähkinätofua tai jotain muuta maustettua tofua (esim. Taifunin manteli-seesam-savutofua) + oliiviöljyä paistamiseen sekä tarvittaessa hieman suolaa
- n. 50 g baby-pinaattia (reilu puoli pussillista)
- n. 1,5 dl granaattiomenan siemeniä
- kourallinen hasselpähkinöitä rouhittuna
 - lisäksi balsamicosiirappia, hyvää oliiviöljyä sekä tarvittaessa sormisuolaa tai merisuolaa myllystä


1. Huuhtele kvinoa ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Kuutioi omena (voit myös halutessasi kuoria). Kaada omenakuutiot pellille kurpitsakuutioiden joukkoon.* Paahda n. 5 minuuttia 225-asteisen uunin keskitasossa.
3. Kuutioi tofu. Paista tofukuutioita keskilämmöllä oliiviöljyssä n. 5-10 minuttia, tai kunnes kuutioiden pintaan on tarttunut hieman väriä. Lisää halutessasi hieman suolaa.
4. Huuhtele baby-pinaatti. Laita kahdelle suurelle lautaselle pohjimmaiseksi pinaattia ja lisää päälle kvinoa. 
5. Tasaa omena- ja kurpitsakuutiot kvinoan päälle. Kaada joukkoon tofukuutiot.
6. Ripottele salaattiannosten pinnalle granaattiomenan siemeniä sekä rouhittuja saksanpähkinöitä.
7. Tarjoile salaatti balsamicosiirapin ja hyvän oliiviöljyn kanssa. Annosten pinnalle voi myös tarvittaessa ripotella hieman sormisuolaa tai merisuolaa myllystä.




Vinkki! Jos et löydä enää tähän vuodenaikaan hyvää baby-pinaattia, voit korvata sen jollain maukkaalla vihersalaatilla. Esim. rucolan ja tammenlehtisalaatin sekoitus sopii varmasti ruokaan erinomaisesti. :)

2 kommenttia: