Leivoin jokin aika sitten gluteenittomasta kaurajauhosta leipää, joka epäonnistui
täysin. Maku oli kohdillaan, mutta rakenne aivan pielessä: leipä
kirjaimellisesti hajosi käsiin kun yritin leikata sitä, ja näin ollen myös
täytteiden levittäminen osoittautui mahdottomaksi. Suutuksissani
heivasin mokoman pakastimeen, sillä en ikinä raaski heittää epäonnistakaan
ruokaa roskiin. Ja onneksi tein niin, sillä sain myöhemmin loistoidean ystäväni
ehdotuksen pohjalta (kiitos Henna!). Leivästä, omenista ja kookoksesta jalostui
todella ihana jälkiruokapaistos, joka hupeni lähes kokonaan yhdessä illassa. :)
Tähän paistokseen kelpaa siis mikä tahansa kuivahtanut tai
muuten vain epäonninen leipä. Tein tosiaan oman paistokseni kauraleivästä,
mutta esim. saaristolaistyylinen limppu sopisi myös
loistavasti. Toki paistoksen voi kokeilla tehdä myös vaikkapa
myslinjämistä tai kaurahiutaleista, etenkin jos rakenteesta haluaa oikein
rapean. Reseptissä käytettyjen ainesosien määrät ovat hyvin karkeita arvioita,
sillä unohdin käyttää desimittaa. Onneksi tämä(kään) herkku ei vaadi onnistuakseen kovin tarkkaa mittailua, vaan reseptiä voi mukailla pitkälti fiilispohjalta. :)
Paistokseen tulee leipäpitoisen muruseoksen lisäksi raikasta
omenahilloketta, jota höystetään kuivatuilla viikunoilla ja päärynällä.
Käytin hillokkeeseen kotimaisia omenia, mutta myös ulkomaiset happamat
lajikkeet käyvät hyvin. Päärynän voi halutessaan jättää pois hillokkeesta,
mutta se tuo mielestäni makuun mukavaa vaihtelua. Tarjoilin valmiin paistoksen
soija-vaniljakastikkeen kanssa, mutta
esim. kaura-vaniljajäätelö olisi myös toiminut erinomaisesti. :)
Omenainen kookosmuru
(1 vuoallinen)
Muruseos:
- n. 400 g (kuivahtanutta) leipää
- n. 2 dl intiaanisokeria tai muuta tummaa sokeria
- n. 1,5 dl kookosöljyä + 1 rkl vuoan voitelemiseen
- n. 1 dl kookoshiutaleita + 2-3 rkl paistoksen pinnalle
Omenahilloke:
- n. 6-8 hapanta omenaa
- 1 päärynä
- n. 1,5 dl intiaanisokeria tai muuta tummaa sokeria
- n. 1,5 tl kanelia (ceylon)
- n. 1,5 dl vettä
- 2 tl maissijauhoja
- 6 kuivattua viikunaa
Lisäksi:
- soija-vaniljakastiketta
tai kasvipohjaista vaniljajäätelöä
1. Murenna leipä kulhoon pieniksi muruiksi.
2. Kaada leivänmurut kuivalle paistinpannulle ja paahda pari
minuuttia. Lisää joukkoon sokeri ja jatka paahtamista muutaman minuutin ajan.
3. Kaada leipä-sokeriseos takaisin kulhoon. Sekoita joukkoon
pehmeä kookosöljy sekä kookoshiutaleet.
4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.
5. Valmista omenahilloke. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi tai
lohkoiksi (omenia ei tarvitse välttämättä kuoria). Kuori ja pilko myös päärynä.
6. Kaada omena- ja päärynäkuutiot kattilaan, lisää joukkoon
sokeri ja kaneli. Kuumenna sekoitellen hetki ja lisää sitten vesi. Kun vesi kiehuu,
lisää joukkoon maissijauho. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15
minuuttia.
7. Pilko viikunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita hillokkeen
joukkoon. Tarkista maku.
8. Voitele suuri uunivuoka kookosöljyllä. Levitä puolet muruseoksesta
vuoan pohjalle. Kaada seoksen päälle omenahilloke. Levitä paistoksen päälle loput muruseoksesta ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita.
9. Paista 180-asteisen uunin keskitasossa n. 15-20 minuuttia,
tai kunnes kookoshiutaleet ovat saaneet hieman väriä. Tarjoile paistos
lämpimänä tai kylmänä soija-vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Tämä paistos on mielestäni jopa parempaa ja mehevämpää kuin
perinteinen kaura-omenapaistos kaurahiutaleista! Pitänee leipoa useammin päin
mäntyä, jotta pääsen tekemään tätä herkkua uudemman kerran. :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti