Teen ylivoimaisesti eniten heräteostoksia kaupan
hedelmä-vihannesosastolla. Minun on aivan mahdotonta vastustaa tuoreita
ja houkuttelevasti esille asetettuja kasviksia, vaikka en ostohetkellä
tietäisikään, mihin tulen niitä käyttämään.
Viimeisimmällä
kauppareissulla mieliteon kohteena oli ruusukaali. Olen tainnut syödä
kyseistä kaalilajia kolme-neljä vuotta sitten, sillä onnistuin jotenkin
täysin unohtamaan sen olemassaolon! Ruusukaali on mielestäni ihan hyvää
keitettynä (kyllä, hajusta huolimatta), mutta tällä kertaa kaipasin sen
makuun hieman enemmän twistiä. Löysinkin Hesarin edesmenneen Kauhaa ja rakkautta -blogin arkistosta
mielenkiintoisen reseptin, jossa ruusukaalit maustetaan
balsamiviinietikalla ja paahdetaan uunissa. Sovelsin hieman ohjetta ja lisäsin joukkoon mustapapuja tuomaan ruokaisuutta. Lopputulos
ei ole yhtään hassumpi! Ruusukaali ei valitettavasti ole kaikista helpoiten sulavaa ruokaa, joten herkkävatsaisten kannattaa syödä sitä maltilla. Tosin huolellinen kypsentäminen tekee kokemukseni mukaan kaalista hieman vatsaystävällisemmän. :)
Tekaisin ruusukaalien
ja papujen lisukkeeksi juuresmuusia uunijuureksista. Minulla on
toisinaan tapana paahtaa valtava satsi kauden juureksia uunissa ja
pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. Tämä muusi syntyi juurikin
pakastetuista kurpitsa-, porkkana- ja bataattilohkoista (tosin kurpitsa ei taida olla juures). Paahtaminen tuo
mielestäni juuresten parhaat puolet esiin, ja muusi on siksi tavattoman maukasta! Toki muusin voi tehdä myös keitetyistä juureksista, siihenkin
löytyy ohje reseptin yhteydestä. :)
- 400 g ruusukaalia
- n. 2 dl keitettyjä mustapapuja (voit käyttää myös säilöttyjä)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl vaahterasiirappia tms. juoksevaa makeutusta
- merisuolaa myllystä
- lisäksi juuresmuusia ja rouhittuja saksanpähkinöitä (sekä halutessasi oluthiivahiutaleita)
1. Poista ruusukaalien kannat ja tarvittaessa päällimmäiset lehdet.
Lopuksi vielä hieman vinkkejä papujen valmistamiseen. Jos pavut aiheuttavat vatsanpuruja, suosittelen kokeilemaan seuraavia toimenpiteitä:
2. Pilko ruusukaalit neljään osaan (voit puolittaa oikein pienet).
3.
Kaada ruusukaalilohkot uunivuokaan. Mittaa joukkoon pavut. Lisää
oliiviöljy, balsamiviinietikka ja siirappi. Rouhi lopuksi pinnalle
reippaasti merisuolaa.
4. Kypsennä 200-asteisen uunin
keskitasolla n. 20-30 minuuttia. Sekoittele ruusukaaleja pariin
otteeseen kypsennyksen aikana. Kaalit saavat tummua reilusti.
5. Tarjoile lisäksi juuresmuusia ja rouhittuja saksanpähkinöitä. Myös oluthiivahiutaleet sopivat erinomaisesti ruoan pinnalle korostamaan makua.
Juuresmuusi uunijuureksista
Uunijuurekset (pellillinen)*
- haluamiasi juureksia ja muita kasviksia, esim. 1 pieni myskikurpitsa, 1 pieni bataatti ja 3 porkkanaa
- 1-2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl balsamiviinietikkaa tai sitruunamehua
- 2 rkl vaahterasiirappia tms. juoksevaa makeutusta
- 0,5 tl mustapippuria
- 1 tl timjamia
- 1 tl rosmariinia
- merisuolaa myllystä
1. Kuori ja pilko juurekset. Siirrä suureen kulhoon.
2. Lisää oliiviöljy, balsamiviinietikka, siirappi ja mausteet.
3. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasossa n. 20-25 minuuttia tai kunnes kaikki juurekset ovat pehmenneet.
4. Säästä noin 5 dl juureksia muusia varten. Pakasta loput myöhempää käyttöä varten tai syö sellaisenaan lisukkeena.
Juuresmuusi (1 iso tai 2 pienempää annosta)
- n. 5 dl uunijuureksia*
- 2 dl mietoa kasvislientä (sekoitin vesimäärään 1 tl kasvisfondia)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl Oatlyn kaura-fraichea tai 1 dl kaurakermaa (jos käytät kermaa, vähennä hieman kasvisliemen määrää)
- n. 0,5 tl kuivattua valkosipulia tai tuoretta murskattua valkosipulia
- suolaa maun mukaan
1. Siirrä uunijuurekset kattilaan. Mittaa joukkoon kasvisliemi ja kuumenna. Anna juuresten pehmentyä kasvisliemessä muutaman minuutin ajan.
2. Sekoita joukkoon oliiviöljy, kaura-fraiche (tai -kerma) sekä valkosipuli. Soseuta esim. sauvasekoittimella.
3. Lämmitä ja tarkista maku. Lisää suolaa oman maun mukaan.
Vinkki!
Voit valmistaa muusin myös keitetyistä juureksista:
Kuori ja pilko
esim. 1 bataatti ja 2-3 porkkanaa. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa
vedessä (n. 15-20 min.). Valmista muusi keitetyistä juureksista yllä olevan ohjeen
mukaan. Voit myös käyttää hieman enemmän mausteita.
Lopuksi vielä hieman vinkkejä papujen valmistamiseen. Jos pavut aiheuttavat vatsanpuruja, suosittelen kokeilemaan seuraavia toimenpiteitä:
- Liota kuivattuja papuja pidempään kuin pakkauksessa neuvotaan. Esim. jos liotusaika on 8 tuntia, voit hyvin liottaa papuja jopa 14-15 tuntia. Myös vesi kannattaa vaihtaa kertaalleen liotuksen aikana ja huuhdella pavut samalla huolellisesti.
- Keitä papuja raikkaassa vedessä pidempään kuin pakkauksen ohjeessa neuvotaan. Papujen rakenne saattaa toki hieman kärsiä, mutta ne sulavat paremmin kun ovat riittävän pehmeitä. Myös keitinvesi kannattaa vaihtaa suunnilleen keittämisen puolessa välissä ja huuhdella pavut samalla huolellisesti.
- Jos suosit säilöttyjä papuja, niitäkin voi kokeilla liottaa ennen käyttämistä. Tätä en ole itse kuitenkaan testannut, sillä kuivatut pavut soveltuvat omalle vatsalleni paremmin, kunhan noudatan edellä olevia työvaiheita. :) Keitän aina yhdellä kertaa koko pussillisen papuja ja pistän osan pakkaseen. Sieltä niitä on kätevää sulattaa aina tarvittaessa.
Huomaa myös, että jotkut pavut sulavat vatsassa helpommin kuin toiset. En itse käytä ollenkaan kidneypapuja juuri tästä syystä. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla eri lajikkeita! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti