Löysin alkusyksystä Feel Good Kitchen -blogista todella
toimivan ja helpon vuokaleipäohjeen. Leipään ei tule ollenkaan hiivaa, joten
sitä ei tarvitse vaivata tai kohottaa. Sen sijaan taikina tehdään jauhetuista siemenistä
sekä kaura- ja tattarihiutaleista. Psyllium ja chia-siemenet
puolestaan takaavat sen, että lopputulos pysyy hyvin koossa. Olen tehnyt leipää
syksyn aikana jo useaan otteeseen ja kehittänyt hieman reseptiä makuni
mukaiseksi. :)
Omaan leipäversiooni tulee kaurahiutaleiden lisäksi
kikhernejauhoja, jotka tuovat makua ja parantavat mielestäni entisestään rakennetta. Tattarihiutaleet jätin sen sijaan kokonaan pois. Leipään voi käyttää mitä tahansa siemeniä, mutta itse olen tykästynyt Risentan
valmiiseen siemennäkkileipäsekoitukseen. Sekoituksessa on pellavan-,
kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä sekä hieman psylliumia ja chia-siemeniä,
joten leipään saa kätevästi yhdestä pussista paljon erilaisia sattumia. :)
Chia-siemeniä ja psylliumia pitää tosin lisätä vielä erikseen taikinan
joukkoon, sillä näkkärisekoituksessa niitä ei ole kovin paljoa.
Leivän leipominen on todella helppoa: ainekset vain
jauhetaan ja sekoitetaan keskenään. Mistään pikaleivonnaisesta ei ole silti
kyse, sillä taikinan pitää antaa levätä ennen vuokaan levittämistä ja
paistamista. Tykkään tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin illalla, jolloin se
saa tekeytyä rauhassa yön yli. :) Valmiin leivän on myös annettava vetäytyä ennen
leikkaamista, sillä siten siihen saa parhaan mahdollisen rakenteen.
Ohjeeni mukaisilla mitoilla tehtynä syntyy kaksi leipää.
Minulla oli käytössä noin litran vetoiset pahviset leipävuoat, jotka olivat hieman liian suuret. Parhaan lopputuloksen siis saat, jos teet leivät
aavistuksen pienempiin vuokiin. Leivät eivät juurikaan kohoa, joten taikinaa voi
laittaa melko reippaasti vuokiin. Valmiit leivät säilyvät jääkaapissa hyvänä useamman päivän. Ne on myös kätevää pakastaa viipaleina. :)
Siemenvuokaleipä (2 leipää)
Alkuperäinen resepti löytyy täältä
- 1 pussi (n. 6 dl) Risentan siemennäkkileipäsekoitusta (tai haluamiasi siemeniä/pähkinöitä)
- 3 dl kaurahiutaleita
- 4 dl kikhernejauhoja
- reilu 4 rkl psylliumia
- 2 rkl chia-siemeniä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa (voit halutessasi laittaa suolaa hieman
reilummin)
- 9-10 dl vettä
1. Hienonna siemeniä hieman esim. sauvasekoittimen teholeikkurissa
tai tehosekoittimessa. Kaada jauhetut siemenet suureen kulhoon.
2. Hienonna myös kaurahiutaleet ja sekoita jauhettujen
siementen joukkoon.
3. Mittaa joukkoon kikhernejauhot, psyllium, chia-siemenet
ja suola.
4. Sekoita kuivien ainesten joukkoon öljy sekä noin 9 desiä
vettä. Anna taikinan levätä vähintään tunnin ajan jääkaapissa (tai yön yli).
5. Lisää levänneen taikinan joukkoon noin desi vettä, jos on
tarpeen. Taikinan kuuluu olla jäykkää.
6. Levitä taikina kahteen leipävuokaan ja taputtele
tiiviiksi.
7. Paista leipiä 180-asteisen uunin keskitasossa ensin noin
50 minuuttia. Säädä sen jälkeen uuni 200 asteeseen. Kumoa leivät varovasti
vuoista leivinpaperin päälle, käytä tarvittaessa apuna veistä. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasossa vielä
noin 15 minuuttia. Näin saat niihin rapean kuoren.
8. Anna valmiiden leipien vetäytyä vähintään tunnin ajan ennen leikkaamista.
Tässä vielä sopivan taiteellinen kuva Risentan näkkärisekoitus-pussista, niin sen etsiminen kaupasta on helpompaa. :) Useimmissa kaupoissa se on sijoitettu jauho-osastolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti