maanantai 9. marraskuuta 2015

Tofu-kookoscurry


Pistetäänpä vielä toinen resepti saman päivän aikana, niin uunituore blogi ei näytä aivan autiolta. :D Tässäpä siis ohje mukavasti lämmittävään tofu-kookoscurryyn!

En erityisemmin pidä överitulisista ruoista. Mielestäni liika tulisuus peittää muut maut alleen, polttaa kielen rakkuloille ja pistää mahan sekaisin. Rakastan sen sijaan pehmeän mausteisia ruokia, joissa on pieni takapotku pyöristettynä jollain kermaisella. Tämä curry onkin kehitetty noita kriteerejä silmällä pitäen: ihanan mausteinen ja lämmittävä liemi, jota kookos pehmentää juuri sopivasti. Lisäksi paljon "huokoisia" kasviksia ja tofua, jotka imevät itseensä runsaasti makua.




Tässä curryssa on myös se loistava puoli, että sitä voi soveltaa loputtomiin! Muokkaa siis rohkeasti reseptiä mieluiseksi vaihtelemalla kasviksia tai varioimalla mausteita. Jos olet esim. hieman tulisemman ruoan ystävä, voit lisätä chilitahnaa/chiliä reippaammin kuin ohjeessa neuvotaan. Muista kuitenkin varata tarpeeksi suuri kattila, jos teet curryn ohjeeni mukaisilla mittasuhteilla. Minulla oli käytössä neljän litran kattila, johon kaikki ainekset mahtuivat juuri ja juuri. 



Tofu-kookoscurry

Mausteseos:
 
- 1 sipuli tai 2 pientä salottisipulia
- 2-3 valkosipulinkynttä
- n. 2 rkl raastettua inkivääriä 
- 2 tl suolatonta curry-maustesekoitusta
- 1 tl kanelia
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl paprikajauhetta 
- 0,5 tl mustapippuria
- 0,5 tl jauhettua neilikkaa 
- 2 rkl kookos- tai rypsiöljyä paistamiseen
- n. 1 dl kylmää vettä

Muut ainekset:

- 1 melko suuri kukkakaali
- 1 parsakaali
- 3 porkkanaa
- 3 rkl soijakastiketta
- 4 rkl sitruunamehua
- 2 tl chilitahnaa tai jauhettua chiliä
- n. 2 dl vettä
- 1 iso purkillinen (350-400 ml) paseerattua tomaattia
- 1 pkt maustamatonta tofua (oma suosikkini on Jalotofun Hempnut)
- n. 2 dl raakoja punaisia linssejä huuhdeltuna  tai valmiiksi keitettyjä belugalinssejä* 
- 600 ml kookosmaitoa tai -kermaa
(- suolaa oman maun mukaan)

Lisäksi:

- laadukasta basmatiriisiä
- tuoreita yrttejä makusi mukaan (esim. korianteria tai persiljaa; myös basilika sopii yllättävän hyvin!)


1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet sekä raasta inkivääri.
2. Paloittele valmiiksi kasvikset sekä tofu. 
3. Kuumenna suuren kattilan pohjalla öljy. Lisää hienonnetut sipulit sekä raastettu inkivääri. Kuullota pari minuuttia. 
4. Lisää loput mausteet sekä noin 1 dl kylmää vettä koko ajan sekoittaen. Kuumenna mausteseosta hetki.
5. Lisää kattilaan paloitellut kasvikset, tofu, soijakastike, sitruunamehu ja chilitahna. Sekoita huolellisesti. Kuumenna noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. 
6. Lisää paseerattu tomaatti, noin 2 dl vettä, linssit sekä kookosmaito tai -kerma. Kuumenna.
7. Laita basmatiriisi kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
8. Anna curryn hautua miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia tai sen aikaa, kun riisi kiehuu.
9. Tarkista lopuksi maku ja lisää mausteita tai suolaa tarvittaessa.
10. Tarjoile curry basmatiriisin, yrttien sekä halutessasi vaalean leivän kanssa. Voit myös maustaa keitetyn riisin esim. kurkumalla, kanelilla, ja/tai paprikajauheella.


* Vinkki! Jos haluat currysta sakeamman, kannattaa käyttää punaisia linssejä, jotka suurustavat liemen kypsyessään. Jos sen sijaan pidät enemmän juoksevammasta liemestä, lisää joukkoon valmiiksi keitettyjä belugalinssejä (käytin itse niitä esimerkkiannoksessa). Myös vihreät linssit sopivat hyvin! 



Pitkästä ainesosaluettelostaan huolimatta curry on varsin helppotekoinen, etenkin jos saat jonkun kaveriksi pilkkomaan kasviksia. :) Valmista ruokaa tulee myös niin reippaasti, että siitä liikenee isommallekin porukalle!
 

2 kommenttia:

  1. Oi, tämä vaikuttaa niin herkulliselta! Ihan pakko kokeilla. En olekaan koskaan ennen käyttänyt tofua ruoanvalmistuksessa, joten nyt testataan sekin :) Pakko muuten kehua ulkoasua: ihanan raikas, reseptit ovat selkeitä ja kuvat kauniin värikkäitä! Tykkään tosi paljon tästä blogista jo nyt :)

    -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, huippua jos tykkäät! <3 Tätä on kyllä hauskaa tehdä, ja kivaa jos resepteistä on iloa myös muille. :)
      Tofu on yksi mun suosikkiraaka-aineista, kun se on niin monipuolinen. :) Paljaaltaan maustamaton tofu ei maistu juuri miltään, mutta se imee itseensä tosi hyvin mausteita. Kannattaa myös testailla eri merkkejä, kun niissäkin on suht paljon eroja. :)

      Poista